Specialty koffie

DOE DE KOFFIE KEUZEHULP

Specialty koffie

DOE DE KOFFIE KEUZEHULP

€ 12,95 12.950000000000001 EUR
€ 12,95 12.950000000000001 EUR

Iedere maand een unieke specialty koffie

Koffiebonen met de beste smaak, geproduceerd in speciale microklimaten - dat is de specialiteitskoffie van Kaldi.

Specialty coffee is de term die gewoonlijk wordt gebruikt om "gourmet" of "premium" koffie aan te duiden en is als het ware het neusje van de zalm. Regelmatig ontdek je in deze kwaliteitskoffie unieke aroma’s van fruit, bloemen en kruiden.

De specialty koffies worden in ideale omstandigheden geteeld en onderscheiden zich door hun complete smaak en uitstekende kwaliteit. Het unieke aroma en de unieke smaak zijn het resultaat van de juiste hoogte en klimaat van de plantage en de bijzondere aard en samenstelling van de bodem waarin de koffiebonen worden geteeld.

Bij Kaldi hebben wij iedere maand een gloednieuwe en zeer unieke specialty koffie in het assortiment! De specialty komt iedere keer uit een ander deel van de wereld. Dit betekent dat jij iedere maand een nieuw stukje uit de wereld van koffie kan proeven. Wees er snel bij, want als een specialty koffie uitverkocht is, dan komt deze ook niet meer terug.

Specialty koffie van Kaldi kopen

Elke maand heeft Kaldi een nieuwe specialty koffie. De oplage hiervoor is beperkt en daardoor snel uitverkocht, wees er dus snel bij! De specialty koffie's van Kaldi ondergaan van te voren een cupping sessie om zo de SCA-score vast te stellen. Men mag het een specialty koffie noemen wanneer de SCA-score minimaal 80 punten uit 100 punten scoort. Daarnaast moet de koffie hand geplukt zijn en minder dan 5 defecten hebben. Meer weten over het cupping proces? Je leest het hier.

Single origin of een blend?

Er is een grote diversiteit van smaken in specialty koffie. Een single origin koffie is een koffie die uit een bepaald gebied, of van slechts één plantage komt. Alle unieke aroma’s uit dit gebied zijn duidelijk in de koffie te proeven. 

Bij een blend gaat het vooral om meerdere aroma’s bij elkaar te passen, om zo een unieke ronde smaak en beleving te creëren. De specialty koffie's van Kaldi zijn Single origin.

Brandprofiel

Het doel van specialty koffie branden is om de uitzonderlijke smaak van de koffiebonen te accentueren. De koffie wordt licht of donker gebrand. 

  • Licht gebrande koffiebonen behouden de unieke aroma’s en karakteristieken van het koffieproducerende land het beste en hebben vaak een levendige frisse, bloemige en fruitige aroma’s. 
  • Medium gebrande koffiebonen hebben vaak een aangename zoetheid als van honing of karamel, en halen het scherpe randje van het zuurtje af. Een licht bittertje is in balans met het zachte zuurtje. 
  • Donker gebrande koffiebonen hebben meer zuren en exotische aroma's. De aroma’s die de koffiebonen krijgen door deze branding zijn diep en rijk. Een diepe zoetheid van chocolade en aroma’s van noten en kruiden komen naar boven.

Verwerkingsmethodes van koffiebonen

Natural Process, of ook wel dry process genoemd, duurt qua tijd het langst van de twee processen. De geplukte bessen worden twee tot vier weken op patio’s in de zon gedroogd. De koffiebonen worden met een machine uit de gedroogde bessen gehaald en worden weer een aantal dagen gedroogd totdat het gewenste vochtgehalte bereikt is. Dit proces geeft vaak een uitgesproken zoet aroma van rijp fruit aan de koffie.

Het proces voor gewassen koffie, of wet process, gaat sneller en meer gecontroleerd. Gewoonlijk is dit een koffie van een hogere kwaliteit. De koffiebessen worden tijdens dit proces een tot vijf dagen in waterbassins gefermenteerd. Het water wordt afgevoerd en de bessen gaan naar een washing station, waar de bessen van de koffiebonen gescheiden worden. Hierna worden de bonen gedroogd. De koffiebonen die op deze manier worden verwerkt hebben frisse en zuivere aroma’s en een zachte body.