Hoe zet je slow coffee?

Hoe zet je slow coffee?

Wat is slow coffee?

Slow coffee oftewel pour-over coffee; een trend die kwaliteit boven snelheid verkiest. De naam zegt het al: langzame koffie. Je hebt er namelijk wel even wat geduld voor nodig. Maar slow coffee behoort wel tot de beste manieren voor een kwalitatief kopje koffie. Lees snel verder hoe het werkt.

Benodigheden voor slow coffee:

  • Koffiebonen en koffiemaler, of filterkoffie
  • Filterzakje
  • Keukenweegschaal
  • Cafetière of een kan voor pour-over coffee
  • Een waterkoker of kannetje met extra dunne schenktuit 

Stap 1: Water koken

Breng water aan de kook. Hiervoor kun je een speciale waterkoker met een extra dunne schenktuit gebruiken. Heb je die niet, dan kun je het gekookte water ook in een schenkkannetje schenken.

Stap 2: Kies de koffiesoort

Kies welke koffiebonen je wilt gebruiken (Indien je filterkoffie gebruikt, kun je stap 2 en 3 overslaan). Geen idee welke koffiebonen je lekker vindt? Doe dan de Kaldi Koffiematch of laat je adviseren in één van onze vestigingen.

Stap 3: Maal de koffiebonen

Maal de koffiebonen in een koffiemolen. Wanneer je zelf een koffiemaler hebt raden wij een medium maling aan. De maling die je gebruikt voor filterkoffie.

Stap 4: Voeg koffiefilter toe

Doe een koffiefilter in de cafetière/koffiekan en maak deze een beetje nat met koud water 

Stap 5: Voeg de filterkoffie toe

Doe ongeveer 7 tot 9 gram gemalen koffie in de filter. De hoeveelheid is smaak afhankelijk. Je kunt hiervoor een maatschepje gebruiken (vaak precies 7 gram) of weeg de dosering af.

Stap 6: Giet een deel water over de koffie

Giet eerst in een draaiende beweging een beetje water op de koffie tot alle koffie nat is. Wacht vervolgens 30 seconden voordat je met stap 7 begint. Dit proces wordt ook wel blooming genoemd. Tijdens dit proces wordt de koffie ontgast. Je kunt tussendoor de koffie ook voorzichtig roeren.

Stap 7: Schenk de rest van het water

Schenk de rest van het water vanuit de hiervoor bedoelde waterkoker of het kannetje in ronddraaiend bewegingen rustig en langzaam uit over de koffie. Begin in het midden en maak steeds groter wordende rondjes. Houd voor 7-9 gram gemalen koffie ongeveer 100 tot 150 milliliter water aan. Maar ook hiervoor geldt, het is een kwestie van uitproberen.

Stap 8: Voeg de filterkoffie toe

Doe ongeveer 7 tot 9 gram gemalen koffie in de filter. De hoeveelheid is smaak afhankelijk. Je kunt hiervoor een maatschepje gebruiken (vaak precies 7 gram) of weeg de dosering af.

Stap 9: Giet een deel water over de koffie

Wacht nu totdat de koffie is doorgelopen en dan is deze klaar om te serveren, enjoy! 

Kies de juiste maling voor slow coffee

Bij een grove maling loopt het water sneller door de koffie. De koffie komt dus minder lang in aanraking met het water waardoor oplosbare delen (aroma’s) minder smaak af kunnen geven, dus minder extractie. Hierdoor wordt de smaak dus milder of eventueel te flauw. Een fijne maling zorgt ervoor dat het water minder snel doorloopt. Daarnaast komen er meer koffiedeeltjes in aanraking met het water waardoor er meer smaken worden afgegeven. Dit resulteert in een vollere of eventueel bittere smaak.

De kunst is om de perfecte maling te vinden, waardoor de koffie niet flauw of bitter wordt. Dit is geen hogere wiskunde, maar een kwestie van proberen. Jouw favoriete smaak is namelijk nogal persoonsgebonden. Door verschillende malingen te proberen, kom je er achter wat jouw optimale maling is.

Andere blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan.