Koffievlekken verwijderen uit kleding, tapijt en meubels

Per ongeluk wat koffie gemorst? Geen paniek, wij geven jou tips om de vlekken te verwijderen.

Koffievlekken zijn een van de meest voorkomende ongelukjes in huis. Of het nu gaat om een vlek op je favoriete shirt, het tapijt of stoffen meubels, een koffievlek kan een doorn in het oog zijn. Maar geen zorgen, wij geven jou enkele effectieve methoden om deze vlekken te verwijderen, zodat jouw kleding en meubels weer als nieuw zullen zijn.

Koffievlekken uit kleding verwijderen

Koffievlekken uit kleding verwijderen

Als je net koffie over je kleding gemorst hebt, kun je het beste gelijk aan de slag gaan met lauw water. Door je kledingstuk direct in een bak met lauw water te laten weken, zorg je ervoor dat de vlek vervaagt en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnt. Zijn er nog kleine resten over of heb je niet de mogelijkheid om de stof direct te laten weken in lauw water? 

Maak dan gebruik van een van de volgende reinigingsmethodes:


Oplossing 1: Speciale reinigers​

De beste en meest effectieve manier om hardnekkige en oude koffievlekken te verwijderen uit je kleding is met behulp van een speciale vlekverwijderaar, bijvoorbeeld van HG, Ecolab of Dr. Beckmann. Deze producten dringen diep door in de vezels van de stof en zorgen ervoor dat de koffievlekken als het ware losgeweekt worden. Lees de gebruiksaanwijzingen nauwkeurig door voordat je deze speciale reinigers gaat gebruiken, om een goede werking te garanderen.

Oplossing 2: Ossengalzeep

Ossengalzeep is een van oudsher krachtig schoonmaakmiddel dat voor veel verschillende vlekken te gebruiken is, zo ook voor koffievlekken. Breng al wrijvend de ossengalzeep aan op de koffievlek, maar zorg hierbij wel dat je alleen cirkelvormige bewegingen maakt én dat je van buiten naar binnen werkt. Als je dit namelijk niet doet, kun je er onverhoopt voor zorgen dat de vlek groter wordt. Laat de ossengalzeep nooit drogen, maar spoel na met warm water en was het kledingstuk in de wasmachine.

Oplossing 3: Zout of baking soda

Met zout of baking soda kun je kledingstukken met nog vochtige koffievlekken voorbehandelen voordat je ze gaat wassen. Beide producten hebben namelijk een sterk absorberende werking, waardoor ze zich volzuigen met de koffieresten als je ze op de vlek aanbrengt. Hiervoor moet je wel een rijkelijke hoeveelheid gebruiken en dit ongeveer 10 minuten de tijd geven om in te trekken. Verwijder de resten van het zout of de baking soda vervolgens voordat je het kledingstuk gaat wassen in de wasmachine. Doordat een groot gedeelte van de koffie van tevoren al uit de stof gezogen is, komt het kledingstuk veel schoner uit de machine.

Oplossing 4: Bruiswater

Met bruiswater, zoals Spa rood, kun je verse koffievlekken verwijderen. Het koolzuurgas dat in het bruiswater zit zorgt er namelijk voor dat de koffie op effectieve wijze verwijderd wordt. Breng dus snel na het morsen een flinke scheut bruiswater aan op de vlek en pak een doek om het water dieper in de vezels van de stof te deppen. Hierdoor verdwijnt de vlek bijna volledig. De laatste resten kun je weghalen door het kledingstuk te wassen volgens een regulier wasprogramma.

Oplossing 5: Witte natuurazijn

Voor deze reinigingsmethode heb je een schone doek en onverdunde witte azijn nodig. Gebruik de doek om de azijn al deppend op de koffievlek aan te brengen. Doe dit net zolang totdat de grote zichtbare vlekken verdwenen zijn en was het kledingstuk daarna volgens het wasvoorschrift om de rest te verwijderen. Werkt dit niet? Dan kun je het kledingstuk ook een nachtje laten weken in een mengsel van azijn (drie delen) en koud water (één deel). Dit is ook voor ingedroogde koffievlekken een goede oplossing.

Oplossing 6: Alcohol

Maak een doekje vochtig met ontsmettingsalcohol, of een andere sterke (doorzichtige) drank, en wrijf hiermee over de koffievlek, net zolang totdat deze vervaagd is. We raden je aan om het kledingstuk daarna nog even te wassen voor het beste resultaat.

Oplossing 7: Babydoekjes

Als laatste kunnen koffievlekken verwijderd worden met behulp van babydoekjes. Hiermee wordt de vloeistof namelijk geabsorbeerd. Daarom kun je deze methode alleen gebruiken voor verse, nog vochtige koffievlekken. Gebruik de babydoekjes om hier overheen te deppen, om op deze manier zo veel mogelijk koffieresten te verwijderen voordat je het kledingstuk in de was doet.

Koffievlekken uit tapijt of meubels verwijderen

Als je net koffie over je kleding gemorst hebt, kun je het beste gelijk aan de slag gaan met lauw water. Door je kledingstuk direct in een bak met lauw water te laten weken, zorg je ervoor dat de vlek vervaagt en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnt. Zijn er nog kleine resten over of heb je niet de mogelijkheid om de stof direct te laten weken in lauw water? Maak dan gebruik van een van de volgende reinigingsmethodes:

Koffievlekken uit tapijt of meubels verwijderen​

Oplossing 1: Vlekverwijderaars​

Ook voor het verwijderen van koffievlekken van het tapijt of van stoffen meubels kan gebruikgemaakt worden van een speciale vlekverwijderaar, zoals de HG Vlekkenspray Extra Sterk. Dit product is speciaal ontwikkeld voor het weghalen van koffievlekken en andere hardnekkige vervuilingen. Breng dit aan op de vlek, laat het enkele minuten intrekken en neem de stof dan af met een schone vochtige doek. Zorg dat je het oppervlak nadien goed afspoelt en weer droogt.

Oplossing 2: Babydoekjes

Gebruik babydoekjes om (verse) koffievlekken te verwijderen van textiel dat niet in de wasmachine kan. Deze doekjes zijn zeer absorberend en zorgen er dus voor dat de koffieresten op een effectieve manier verwijderd worden. Leg meerdere natte doekjes op de vlek en laat dit ongeveer 5 minuten intrekken, of wrijf hiermee lichtjes over de vlek (altijd van buiten naar binnen!), net zolang totdat deze helemaal vervaagd is.

Oplossing 3: Bier

Het klinkt misschien heel gek, maar met behulp van bier kun je koffievlekken verwijderen van uw vloerbedekking. Giet bier over de vlek heen en masseer dit lichtjes in de stof. Het kan zijn dat je dit proces enkele keren moet herhalen om tot het beste resultaat te komen. Door de stof vervolgens goed na te behandelen met koud water en te laten drogen zorg je ervoor dat de biergeur verdwijnt én dat uw vloerbedekking er weer perfect uitziet.

Oplossing 4: Witte natuurazijn

Met een mengsel van azijn (twee delen) en water (één deel) kun je koffievlekken verwijderen van uw tapijt. Bij het aanbrengen hiervan is het belangrijk om niet te schrobben, maar rustig te wrijven. Spoel het tapijt daarna goed na met water en herhaal net zolang totdat de koffievlek volledig verdwenen is.

Conclusie

Een koffievlek uit stof halen is altijd een vervelend klusje. Of het nu om je favoriete blouse gaat, het tapijt in de huiskamer of je gloednieuwe bank. Belangrijk is dat je snel weet te handelen en direct na het morsen een van onze oplossingen toepast. Lukt een oplossing niet, probeer dan direct een andere. Zo maak je de grootste kans om de koffievlek weer te verwijderen!


Conclusie verwijderen van koffievlekken uit kleding, tapijt en meubels
Koffievlekken verwijderen uit kleding, tapijt en meubels
Jordi - Kaldi koffie thee 22 februari 2024
Deel deze post
Labels
Archiveren
Koffiemachine reinigen: Hoe doe je dat?
Het regelmatig reinigen van je koffiemachine is belangrijk en bepalend voor het perfecte kopje koffie